Biljardin monet lajit

8-ballSuurimmalla osalla ihmisistä on jonkinlainen käsitys bijardista pelinä, mutta pienempi on se ihmisten joukko, joka tuntee biljardin kaikki alalajit erilaisine sääntöinen. Biljardia pidetään nykyään urheilulajina, ja sen eri muodoissa järjestetään kansainvälisiä arvokilpailuja säännöllisesti. Tässä artikkelissa kerromme suosituimmista biljardipeleistä, niiden säännöistä ja oleellisimmista eroista.

Biljardipelien pelialusta

Biljardipelejä pelataan suorakaiteen muotoisella verkakankaalla päällystetyllä pöydällä, jota ympäröivät kumireunat. Pöydän reunoilla on yleensä kuusi pussia: yksi kussakin kulmassa ja kaksi pitkien sivujen keskikohdassa. Pelivälineenä toimivat pallot, joiden määrä ja ominaisuudet vaihtelevat pelistä riippuen. Palloja yritetään pussittaa pitkällä, kööksi kutsutulla suippenevalla puukepillä. Yleensä biljardia pelaa kerrallaan kaksi henkilöä.

Tunnetuimmat biljardipelit

Suomessa tunnetuimpia biljardipelejä ovat ainakin pool ja kara alalajeineen sekä kaisa ja snooker. Näistä kaisa on erityisesti Suomen erikoisuus, kun taas snookeria ja poolia pelataan laajasti maailman eri puolilla.

8-pallo

Biljardipeli kasipallo on eräs tunnetuimmista pool-pelien alalajeista. Pelissä on valkoinen lyöntipallo, jota kutsutaan myös kiveksi, sekä yhteensä 15 lyöntipalloa. Seitsemän palloista on yksivärisiä ja seitsemän raidallisia. Musta kasipallo pussitetaan pelissä viimeisenä. Pelissä pelaajat pyrkivät pussittamaan omat pallonsa ja sen jälkeen mustan pallon maalattuun pussiin. Pelin voi hävitä pussittamalla kasipallon liian aikaisessa vaiheessa tai pussittamalla sen muuhun kuin maalattuun pussiin.

9-pallo

Ysipallo eroaa kasipallosta erityisesti siten, että siinä pussitettavia palloja on vain yhdeksän. Molemmat kilpailijat yrittävät pussittaa samoja palloja siten, että jokaisella lyönnillä pelaajan on ensimmäisenä osuttava pieninumeroisimpaan pöydällä olevista palloista. Voittaja on se, joka pussittaa pallon numero 9. Ysipallo voi tuntua aloittelijoista kasipalloa helpommalta, sillä siinä ei tarvitse koskaan maalata pusseja ja ripaus tuuria saattaa auttaa ysipallon pussittamisessa.

Snooker

Snookerissa valkoisen lyöntipallon lisäksi pelipöydällä on 15 punaista palloa sekä keltainen, ruskea, sininen, vihreä, vaaleanpunainen ja musta pallo. Pelissä kerätään pisteitä pussittamalla eri värisiä palloja, ja pelin voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja. Haastetta peliin tuo se, että punaisia ja värillisiä palloja pussitetaan vuorotellen. Pelaajan vuoro jatkuu niin kauan kuin hän saa pussitettua palloa. Jos pelaaja pussittaa kaikki pallot yhdellä lyöntivuorolla, hän voi saavuttaa arvostetun 147 pisteen maksimibreikin.

Leave a Reply