Darts on hauska ajanviete

darts-is-a-fun-pastimeDarts on hauska vaihtoehto ajanviettoon niin ystävien kuin uusien tuttavuuksienkin seurassa. Tämä on peli, jota voi pelata pilke silmäkulmassa leikkimielellä tai tosissaankin ja jopa ammattilaistasolla. Dartsin hienous piilee siinä, että lajia voi harrastaa kuka tahansa ja oikeastaan missä tahansa, kunhan paikassa on tarpeeksi tilaa heittämiseen ja käytettävissä on tarvittavat välineet. Tikkaa heitettäessä tulee pelaajan asettautua tukevaan asentoon. Mikäli heittää oikealla kädellä, tulee oikean jalan olla edessä ja vasemman takana. Vasenkätisillä vasen jalka on vastaavasti edessä ja oikea takana. Tikasta on syytä ottaa napakka ja pitävä ote, jolloin heitto ohjautuu haluttuun suuntaan. Kuten missä tahansa, myös dartsissa kehittyy harjoittelun myötä taitavaksi heittäjäksi.

Dartsin pelaamisen oppiminen ei ole lainkaan vaikeaa, etenkään jos on koskaan heittänyt tikkaa. Jokainen darts-taulu koostuu osioista, jotka ovat numeroitu yhdestä kahteenkymmeneen sekalaisessa järjestyksessä. Pelissä tulee heittää pieniä tikkoja taulun eri osiin ja laskea pisteitä pelin edetessä. Taulun eri osiot tuovat pelaajalle eri pistemääriä riippuen niissä olevista väreistä. Jos tikka osuu ulompaan vihreään tai punaiseen osioon, tulee tikanheittäjä saamaan silloin sen osion pisteet kaksinkertaisena. Jos esimerkiksi onnistuu nakkaamaan tikan 12 pisteen lohkoon vihreälle, kerää sillä silloin itselleen kerralla 24 pistettä. Vieläkin paremmin käy silloin, kun onnistuu osumaan tikallaan sisempään punaiseen tai vihreään osioon. Tällöin heittäjä korjaa itselleen osiossa ilmoitetun summan kolminkertaisena, eli esimerkiksi 12 pisteen lohkosta saa silloin 36 pistettä. Taidokas tai kenties hiukan onnekaskin pelaaja saattaa osua taulun keskelle niin sanottuun “napakymppiin”. Jos tikka kiinnittyy napakympin vihreään osaan, ropisee pisteitä 25. Taulun sydämessä oleva punainen osa tuo pelaajalle 50 pistettä.

Vaikka Suomessa harrastetaan ahkerasti tikanheittoa esimerkiksi kesämökeillä tai puutarhassa, on darts pelin englantilainen variaatio, jolla on oma, vankka kannattajakuntansa. Dartsia pelataan Englannissa lähes joka pubissa, mutta Suomessakin sitä pääsee pelaamaan varsin monessa paikassa. Laji kasvatti maassamme suosiota erityisesti 1990-luvulla, jonka jälkeen harrastajien määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin. Todelliset ammattilaiset löytyvät kuitenkin muualta kuin Suomesta, sillä täällä lajin huipulle pääseminen on haasteellisempaa.

Leave a Reply