Snooker – Todellinen taitopeli

snookerBiljardipeleihin kuuluva snooker on televisiostakin tuttu laji, jossa voi edetä jopa ammattilaiseksi. 1800-luvun lopulla syntynyt peli kokoaa vuosittain yhteen alan ammattilaisia kamppailemaan maailmanmestaruudesta. Tällä sivulla kerromme snookerista, sen säännöistä ja lajin parhaista pelaajista.

Miten snookeria pelataan?

Snookerissa pelataan muista biljardipeleistä tutulla suorakaiteen muotoisella, verkakankaalla päällystetyllä pelipöydällä. Pöytää ympäröivät kumireunat ja pöydän kulmissa ja reunoilla on pussit. Valkoisen kiven lisäksi snookerissa on 15 punaista palloa sekä yhteensä kuusi muunväristä palloa: keltainen, vihreä, sininen, vaaleanpunainen, ruskea ja musta. Lyönnit tehdään biljardikepin avulla.

Pelin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä palloja pussittamalla. Pallot tulee pussittaa siten, että punaisia ja muunvärisiä palloja pussitetaan vuorotellen. Kun kaikki punaiset pallot on pussitettu, täytyy värilliset pallot pussittaa arvojärjestyksessä siten, että pienimmän arvon omaava pallo pussitetaan ensimmäisenä.

Lyöntivuoro päättyy pelaajan virheeseen tai siihen, ettei hän saa pussitettua palloa. Pelaajan on mahdollista samalla lyöntivuorolla pussittaa kaikki viisitoista punaista palloa, jonka jälkeen hänen täytyy pussittaa väripallot seuraavassa järjestyksessä: musta, vaaleanpunainen, sininen, ruskea, vihreä ja keltainen. Yhden lyöntivuoron aikana kerättyä pistemäärää kutsutaan snookerissa breikiksi. Maailman parhaat pelaajat pussittavat onnistuessaan kaikki pallot yhden lyöntivuoron aikana, jolloin heidän on mahdollisuus saavuttaa maksimibreikki 147 pistettä. Tämä pistemäärä on mahdollista saavuttaa siten, että jokaisen punaisen pallon jälkeen pelaaja pussittaa mustan pallon ja punaisten pallojen jälkeen väripallot arvon mukaisessa järjestyksessä.

Lajin ammattilaiset

Laji saavutti suosiota 1900-luvun alkupuolella, ja ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin vuonna 1927. Yli kaksi viikkoa kestävä snookerin maailmanmestaruusturnaus järjestetään keväisin, ja se päättää ammattilisten pelikauden. Turnauksessa pelattavat ottelut ovat poikkeuksellisen pitkiä, sillä niissä vaaditaan voittoon kymmenen erän voittaminen.

Maailman parhaisiin lukeutuvat pelaajat voivat saavuttaa samassa turnauksessa jopa useita maksimibreikkejä. Maailman huippuihin lukeutuva englantilainen Ronnie O’Sullivan on onnistunut saavuttamaan yhdessä maailmanmestaruusturnauksessa jopa kolme maksimibreikkiä. Snookeria pelataan laajalti myös Suomessa, mutta tähän mennessä vain yksi suomalainen, Robin Hull, on päässyt pelaamaan snookerin ammattilaiskiertueella. Ennen ammattilaiseksi ryhtymistä Hull voitti vuonna 1992 alle 21-vuotiaiden snookerin maailmanmestaruuden, ja hänen paras lyöntisarjansa ammattilaispeleissä on 145.

Jos olet kiinnostunut nettipeleistä, kuten blackjackista, löydät niihin liittyvää tietoa osoitteesta http://www.ace-ten.com/fi/.

Leave a Reply