Suomalaisten suosima, perinteikäs kaisabiljardi

kaisa-game-billiard-equipmentBiljardista puhuttaessa monille tulee ensimmäisenä mieleen perinteinen kasipallo tai snooker, joka on myös maailmanlaajuisesti tunnettu urheilulaji ja vedonlyöntikohde. Biljardipelien valikoima on kuitenkin paljon laajempi. Eräs Suomessa suosittu biljardipeli on kaisa, jonka säännöistä ja pelitavoista tässä artikkelissa kerrotaan. Suomessa lajin suosio on suurinta idässä, ja Suomen lisäksi kaisaa pelataan melko vähän muualla maailmassa, lähinnä Venäjällä. Vuonna 2010 Suomessa järjestettiin ensimmäiset kaisabiljardin mm-kilpailut.

Historiallinen kaisa

Kaisa tunnetaan myös nimellä Karoliina, ja se on alun perin vanha venäläinen biljardin pelimuoto. Historian saatossa se saavutti suosiota lähinnä yläluokan sekä Tsaarin aikaan armeijan sotilaiden piireissä. Suomeen kaisabiljardi rantautui 1800-luvulla, mutta pelipöytiä oli tuolloin lähinnä varakkaimmissa yksityiskodeissa ja muutamilla herrasklubeilla. Kilpailutoiminnaksi lajin harrastus eteni vasta 1900-luvun puolivälin tienoilla, jolloin laji oli levinnyt jo kaiken kansan saataville. Lajin suosio lisääntyi ja sen mukana myös pelaajamäärät kasvoivat. Muiden biljardipelien tapaan kaisa koettiin mukavaksi ja sosiaaliseksi seurapeliksi. Kaisa oli tietyllä ajanjaksolla Suomen ainoa biljardipeli, jossa järjestettiin kaikille avoimia, kansallisen tason mestaruuskilpailuja. Suosittuina pitopaikkoina loisteliaiden kilpailujen järjestämiselle toimivat muun muassa Haikon kartano ja Vanha Messuhalli.

Kaisabiljardin pelivälineet

Kaisan pelipöytä eroaa pool- ja snookerpöydistä siten, että kaisapöydän pussien aukot ovat vain hieman suurempia kuin pallot. Pöytä itsessään on snookerpöytää pienempi, mutta poolissa käytettävää pöytää suurempi. Muihin lajeihin verrattuna kaisassa käytettävät lyöntikepit ovat verrattain suuria ja painavia. Monista muista biljardilajeista poiketen, kaisassa molemmilla pelaajilla on oma lyöntipallo. Lyöntipallojen lisäksi kaisassa on kaksi punaista palloa ja yksi keltainen pallo, jota kutsutaan kaisaksi.

Pelin tavoite

Pelin tavoitteena on kerätä pisteitä pussittamalla palloja. Pisteitä saa pussituksesta, mutta myös koskemattamalla muita palloja pussituksen yhteydessä. Kaisaa pelataan 60 pisteeseen saakka. Kaisassa jokainen pussitus täytyy etukäteen “maalata”, mikä tarkoittaa sitä, että ennen lyöntiä pelaaja kertoo, mihin pussiin hän aikoo pallon lyödä. Kosketuksia muihin palloihin kutsutaan tuttavallisesti “nakeiksi”. Kaisan pisteytyssäännöt ovat jokseenkin monimutkaiset, mutta lähtökohtaisesti pisteitä kertyy pussitettujen pallojen pistearvon mukaan. Mahdollisia lisäpisteitä kertyy nakituksesta siten, että kaisaksi nimetyn pallon nakituksesta pisteitä irtoaa eniten.

Leave a Reply